Wat is Bitcoin

Bitcoin is een nieuwe virtuele valuta dat vergelijkbaar is met geld, maar anders werkt. Het is cryptografisch, wat betekend dat computers complexe beperkingen uit moeten voeren om Bitcoins te vinden. Het is een soort goud zoeken. Dit wordt minen genoemd, Het wordt steeds moeilijker om Bitcoins te vinden en er zijn maar 21 miljoen bitcoins in totaal.
Omdat er maar 21 miljoen bitcoins zijn, zal er nooit inflatie zijn.

Verschil met traditioneel geld

Bij traditioneel geld staat het meeste geld op een bank. Een bank kan vervolgens dat geld investeren en er voor zorgen dat het meer wordt. Het kan ook misgaan, zoals in 2008, toen de financiële crisis ontstond. Nu lenen banken en overheden vaak geld bij elkaar dat er niet eens is.

Bij Bitcoin kan dit niet, omdat je alleen geld kunt overmaken tussen 2 wallets (portemonnee) kunt overmaken. Je kunt geen rente krijgen maar daardoor ben je echt de baas over jou geld. De transactiekosten zijn bij Bitcoin erg laag en het geld is binnen een seconde van bijvoorbeeld Amsterdam naar Sidney. Bij traditioneel geld duurt dit vaak een aantal dagen en zijn transactiekosten veel hoger.

Wallet aanmaken

Er zijn 2 manieren om een wallet aan te maken:

  • Via software die je installeert op je computer
  • Via een website

Software wallet

Dit een klein programma dat je installeert op je computer. Dit kun je gratis aanmaken en je kunt direct beginnen met het versturen en ontvangen van Bitcoins. Het gevaar is wel dat als je computer crashed je je Bitcoins kwijt bent je ze niet meer terug kunt krijgen. Maak daarom altijd een back-up.

Online wallet

Op verschillende websites kan je een Bitcoin wallet aanmaken en beginnen met het versturen en ontvangen van Bitcoins. Dit is een veiligere manier om je Bitcoins op te slaan, want als je computer crashend heb je nog steeds de beschikking over je Bitcoins. Vele van deze online wallets onsteunen apps voor IOS of Android waardoor je er met je mobiel mee kunt betalen. Het gevaar van online wallets is dat de website gehacked kan worden. Lees daarom goed de voorwaarden voor je een account aanmaken of je je Bitcoins terug kunt krijgen nadat de website is gehackt.

De prijs van Bitcoin

De prijs van Bitcoin wisselt met de seconde. Dit komt door vraag en aanbod. Eind 2013 was 1 Bitcoin even 1000 dollar waard. Dit is daarna weer gezakt tot zo’n 250 Dollar. De laatste maanden is de Bitcoin koers redelijk stabiel. Dit is het grootste gevaar van de Bitcoin, je weet nooit wat er gaat gebeuren en dat maakt een investering risicovol.Comments are closed.